BalogLap

"Amit ma megehetsz

ne halaszd holnapra!"

- Garfield -  


MENÜ

Hazai mérges pókfajok

 

Magyarországon az ember környezetében előforduló fajok sötét, vagy gyengén megvilágított, zavarmentes zugokban, hideg helyeken (pincében, garázsban, lépcsőházban) tartózkodnak, a lakásban pedig a bútorok és a háztartási gépek alatt telepedhetnek meg. A lakóházak külső falfelületén is megtalálhatók. Jelenlétükre az általuk készített lehelet-finom pókhálók hívják fel a figyelmet.

Marásuk fájdalmas, de nem veszedelmes.


Koronás keresztespók (Araneus diadematus)

Sárgásbarna, ritkán világoszöld alapszínű, kör alakú hálóját művészien készíti. Erdőkben, réteken, kaszálókon gyakori, de épületekben is megtalálható.

 

 

Mérges dajkapók (Cheiracanthium punctorium).

A kalitpókfélékhez (Clubionidae sp.) tartozó faj hatalmas méregmiriggyel összekötött csáprágókkal rendelkezik. Fogóhálót nem készít, rovarokból álló táplálékát kóborolva szerzi meg. A fűszálak között vedlés, telelés és a peték őrzés céljából egy harang alakú ún. lakózsákot alakít ki. Magyarország legmérgesebb pókja.


 

Szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis),

A legnagyobb, 2-4 cm nagyságú hazai fajunk. Homokos, szikes vidéken (pl. az Alföldön) fordul elő. Hosszú lába miatt igen gyors mozgású. 30-40 cm mély, függőleges járatát a talajba ássa.


Hírek

  • Tartalom + Galéria feltöltése sikeres
    2010-04-28 15:12:56

    Sikeres szöveges tartalom és képgaléria létrehozása.

  • Weboldal indulása
    2010-04-27 22:22:43


    Sikeres indulás !


Asztali nézet